How to make money online

luni, 24 mai 2010

Istorie

Considerat câteva mii de ani un vis nerealizabil, zborul i-a pasionat pe oameni şi i-a făcut să născocească cele mai ciudate maşinării cu care să încerce să se ridice în văzduh.Visul de a zbura a început cu legenda lui Icar, despre care se spune ca şi-a confecţionat două aripi din pene lipite cu ceară şi s-a ridicat în văzduh, apropiindu-se de soare. Insă, din cauza căldurii, ceara s-a topit, iar Icar s-a prăbuşit.
În perioada Renaşterii, celebrul Leonardo da Vinci s-a gândit, pe langă alte maşinării fantastice, la un aparat cu care omul să poată zbura. Studiind cu atenţie zborul păsărilor, el a proiectat un aparat numit ortopter. Aripile acestuia ar fi trebuit să fie mişcate în acelaşi timp de mâinile şi picioarele unui om, lucru de fapt imposibil. Planurile lui da Vinci au căzut apoi in uitare pentru multă vreme.
Mai târziu, în secolul al XVII-lea, preotul italian Francesco da Lana imaginează la rândul său o corabie zburătoare, care ar fi trebuit să se poată ridica în aer cu ajutorul a patru globuri din metal, golite de aer. Acest proiect fantezist a rămas şi el nerealizat. Totuşi, spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, omul a reuşit să urce spre cer cu ajutorul balonului umplut cu aer cald. În secolul următor sunt construite primele planoare de catre Otto Lilienthal, care a şi murit într-o astfel de încercare de a cuceri văzduhul. Însa planorul a reprezentat primul pas spre construirea unui aparat mai greu decat aerul şi care să se deplaseze prin mijloace proprii. Acesta va fi aeroplanul sau avionul.

În 1897, francezul Clement Ader a reuşit să se ridice în aer cu un aparat construit de el însuşi, care semăna cu o pasăre mare şi ciudată. Motorul - deosebit de slab - punea în functiune o elice, care făcea ca aeroplanul să se urnească de la sol. Unii consideră că acesta a fost primul avion din lume care a zburat. De fapt, „zborul” său a fost un salt de caţiva metri. Probabil că primul zbor cu adevărat reuşit a fost cel realizat cu aparatul fraţilor Wilbur si Orville Wright caţiva ani mai târziu, în 1903. Aceşti americani au reuşit să se ridice cu aeroplanul timp de 12 secunde, zborul având loc la Kitty Hawk, in Carolina de Nord (S.U.A.).

Dintre români, primii care au construit aparate zburătoare şi le-au pilotat au fost Aurel Vlaicu şi Traian Vuia. De altfel, la 13 septembrie 1913, Vlaicu se va prăbuşi în apropiere de Câmpina, în încercarea sa de a survola Carpaţii. Alţi inventatori români în acest domeniu au fost Henri Coandă (care proiectează în 1910 primul avion cu reacţie), Tache Brumărescu, Ion Paulat (creatorul primului hidroavion românesc), Rodrig Goliescu şi alţii.

Ca orice nouă invenţie, şi avionul a fost privit la început cu neîncredere. Multă vreme s-a considerat că este o mare cutezanţă să fii pilot, şi adevărul este că zborul cu un astfel de aparat fragil era foarte riscant. Primele aeroplane erau construite mai mult din lemn, cabluri şi pânzaă, iar roţile lor aveau spiţe ca cele de la bicicletă. Constructorii urmăreau ca acestea să fie cât mai uşoare, pentru a se putea ridica în aer.

5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta aceasta istorie a aparatelor de zbor... Nu stiam foarte multe lucruri despre aceste aparate dar cu ajutorul acestor informatii am mai acumulat niste date despre aceste aparate unice de zbor. Bravo

    RăspundețiȘtergere
  3. Primele zboruri.... Foarte multe date ai adunat la acea rubrica... daca am sa citesc toate datele cred ca am sa uit in ce an m-am nascut :) glumesc desigur...

    RăspundețiȘtergere
  4. Celebritati.... Poi prin acest blog si aceste date pe care le-ai adunat aici cred ca deja esti "aproape" si tu celebru

    RăspundețiȘtergere
  5. Tipuri de zburatoare... Nici un comentariu ! Foarte frumos elaborat FELICITARI !

    RăspundețiȘtergere